}

Sunday, 28 July 2013

ramadhan 19

Assalammualaikum...

Bulan ramadhan adalah bulan yang paling baik untuk kita sama-sama mencari keberkatan...
aku mula merasakan yang aku telah lama meninggalkan semua ajaran islam..aku jauh dari Allah...bukan aku tak solat...bukan aku x puasa...malahan aku sering baca surah yassin...tapi adakah semua itu cukup untuk aku membawa bekalan di akhirat kelak...jawapannya TIDAK!

Pelik ke tiba- tiba aku bercakap tentang agama?

Aku bukan ustazah yang tahu hukum hakam agama nie...tapi ramadhan kali nie...aku merasakan yang ramadhan ini adalah ramadhan terakhir buat aku...entah...aku sendiri tak tahu kenapa ia mula muncul dalam hati...

Dah lama aku tinggalkan al-quran...senang kata x baca langsung...aku pikir ngan baca yassin dah memadai..
ye la..orang lain yassin pon x reti baca..ok la aku reti baca kan? bongkak tol aku nie...
so bila aku dengar Al Kuliyyah...baru aku tersentak...ayat yang aku dengar dari mulut ustaz itu
"walau selancar mana kamu baca kitab yassin,tidak mungkin kamu boleh membacanya didalam al-quran selancar didalam kitab yassin"..ya..betol...waktu maghrib aku try ambik kitab AL-QURAN yang dah lama aku tak sentuh...aku tenung...aku selak satu persatu..ya allah..disitu mula timbul satu perasaan...ape yang aku buat sepanjang hidup aku!.aku telah memusnahkan hidup aku sendiri!.apa yang akan aku bawak masa aku mati?NOTHING!!!


Aku penah berniat untuk berhijrah kepada lebih baik...tapi semuanya sia-sia....aku terlalu CINTAkan fashion..bagi aku jika peghijrahan bermula..aku dah tak boleh pakai ketat-ketat..tangan tiga suku aku tu...tudung fashion pelik-pelik...dan buatkan hidup aku tak ada fun langsung...pe lagi bila aku study dalam bidang ART & DESIGN yang memerlukan penampilan yang apa orang kata...aha... up to date...

Susah! Memang susah untuk aku mulakan benda yang baru...tengok je kawan pakai benda pelik-pelik..mula la hati memberontak nak pakai gak...mak ngan abah pon taw aku memang minat fashion-fashion nie...even kasut aku pon pelik..dari jauh orang ingat aku pakai stokin je...

Tapi kali nie aku betol-betol tekad...aku nak ubah diri aku...abang kedua aku pon dah berubah..dah banyak mendalami ilmu islam...alhamdulillah...so aku pon nk berubah...kalau lah ada yang perasan...aku dah banyak hide or delete gambar tak tutup aurat dalam fb...itu adalah permulaan untuk aku menjalani hidup baru...hope aku x akan jatuh dalam kancah jahiliah aku lagi,..ALLAHU AKBAR!!!
salam...

Thursday, 11 July 2013

gud luck en....K

assalammualaikum...

aku x tahu nak mulakan dari mana kisah hidup aku bersama en..K nie...yang penting die start melamar aku..... melamar???x tahan bunyinye pada 4....
...eheh ak bukan baru couple seminggu ekk...

sory ye dik..hehe...

aku sure gile bile member2 aku dapat tahu mesti dieorang terkejut...especially budak2 sekolah....
aku ngan die dah ambik keputusan untuk x bg taw hubungan kteorang kat sape2...takut kantoi dengan scandle2 kteorang ...hahaha bajet sangat....

apa2 pon congrat kat ko en.K...cos ko dah dapat sambung degree in electrical..kat Penang plak tu...mak aiii..x leh jauh g kew...

yang x tahan nya bapak die...selaku bakal bapak mertua aku...aha nie dh melebih .....yang bagi taw aku die dapat tawaran kat sana...so pe2 pon tahniah sangat2...kita dah sama level sekarang...kepada bapak en..K..."pakcik jangan la banyak syarat nak jadi menantu...pening saya nak pikir...hehehe"

wassalam....

Monday, 27 May 2013

Jahil

Jahil?aku akui yang aku memang jahil bab agama.walaupon luaran nampak seperti aku tahu semua bab agama nie.... tapi sebenarnya x...dan aku malu gila bile aku x reti benda yang simple giler...
SOLAT JAMA' DAN QASAR..

Aku mula sedar yang aku jahil agama bila aku ada trip untuk study aku kat Pahang and konvo kat Dungun.Aku x tahu langsung nak sembahyang jama'....waktu tu aku rasa hina gila rasa macam nak lari terjun laut...over giler minah nie ...so balik dari trip aku terus tanya rommate ak mcm mana nak sembahyang jama'...

Cnie aku bagi sertakan sedikit sebanyak panduan tentang niat Qasar dan Jama.hope ianya menjadi panduan untuk aku dan korang jugak..semoga Allah merahmati diri aku dalam menjalani proses pembaikan diri kearah yang diradhai-NYa...
1.5. Contoh Niat

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat Qasar kerana Allah Taala)
 
2. Solat Jama’
 
2.1 Takrifan Solat Jama’ terbahagi kepada :
 
i. Jama’ Taqdim iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Zuhur atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Maghrib.
 
ii. Jama’ Ta’khir iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Asar atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Isya’.
 
2.2 Syarat Solat Jama’
 
2.2.1 Solat Jama’ Taqdim
 
i. Hendaklah bersolat secara tertib iaitu mendahulukan solat Zuhur daripada solat Asar dan solat Maghrib daripada solat Isya'.
 
ii. Hendaklah niat Jama’ Taqdim di dalam solat pertama sebelum salam tetapi yang afdhalnya di dalam takbiratul ihram.
 
iii. Berturut-turut di antara solat yang dijama’kan itu.
 
iv. Berkekalan pelayaran atau perjalanan itu hingga takbiratul ihram solat yang kedua.
 
v. Berkeyakinan adanya waktu solat yang pertama (Zuhur atau Maghrib) berkekalan sehingga didirikan solat yang kedua (Asar atau Isya’).
 
2.2.2 Solat Jama’ Ta’khir
 
i. Hendaklah berniat jama’ dalam waktu pertama iaitu Zuhur atau Maghrib.
 
ii. Berkekalan pelayaran atau perjalanan hingga memberi salam solat yang kedua.
 
2.3 Contoh Niat
 
2.3.1 Jama’ Taqdim
 
i. Jama’ Taqdim Empat Rakaat
 

أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى

 
(Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)
 
ii. Niat Jama’ Taqdim Beserta Qasar
 

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى

 
(Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)
 
2.3.2 Jama’ Ta’khir
 
i. Jama’ Ta’khir Empat Rakaat
 

أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى

 
(Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan kepada Asar tunai kerana Allah)
 
ii. Niat Jama’ Ta’khir Beserta Qasar
 

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى

 
(Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan kepada Asar tunai kerana Allah)

Friday, 22 February 2013

Surat untuk awak...

assalammuaikum...

Harap awak baca surat alam maya saya nie...saya dah lama taw awak stalker fb saya dari lepas awak putus dengan die...dan apa yang saya fikir telah disahihkan oleh seorang hamba allah...saya tahu yang awak rasa bersalah sangat dengan ape yang berlaku antara kita...saya jugak x nafikan yang saya amat2 kesal ngan ape yang awak buat dekat saya...umpama susu dibalas tuba...saya sentiasa pikir positif walaupon dihasut pelbagai perkara negatif pasal awak...tapi apa yang saya lakukan sia2 je...awak x penah ambik peduli semua tu..

saya sanggup tebalkan muka dihadapan mak dan abah saya untuk memperkenalkan awak sebagai teman istimewa saya...saya sanggup kene marah dengan mak disebabkan perangai awak yang bebal...nak duduk lama kt melaka yang kononnya nk lepaskan rindu kat saya...saya hargai semua perngorbanan awak..awak sanggup turun melaka jauh2 untuk saya...tapi semua tu hanya sementara...

awak...
satu masa dulu saya penah mengharap yang awak akan balik kepada saya...saya berkias dengan awak..tapi saya x tahu sama ada awak faham maksud saya atau tidak...dan bila awak kata nak ikut saya untuk konvo sy nnt...saya rasa happy sangat...awak still nak datang majlis saya...raikan saya.

tapi sikit demi sikit...hati saya berubah...saya dah x de perasaan sayang kat awak lagi...memang x de...kalau dulu saya always tengok wall awak...tapi tidak kini...saya anggap awak 100% kawan saya...macam awak kata last kat saya...biar kita jadi kawan dulu ....masa silam kita dulu biarlah jd kenangan terindah bt saya...:)

..saya harap awak akan sentiasa berfikiran positif sebagaimana saya pikir...
x payah nak mainkan perasaan perempuan lain sebagai balasan awak telah dimainkan oleh kekasih hati 1 bulan awak tu...awak kene pikir awak telah melakukan benda yang sama sebelum tu...hukum karma akan berpatah balik..kalau kita buat baik..baik lah akan datang,..kalau kita buat x baik...x baik lah akan datang kat kita...wassalam...

Tuesday, 19 February 2013

my mak

assalamualaikum...

perh...x tahan bunyi tajuk kali nie..."my mak"...ye lah aku mana de panggil mama ...ibu...mommy...
aku sedar aku hanya panggil mak je...and only mak yang aku sayang...eheh..yan sayang abah gak..hehe


jarang aku snap gambar ngan mak...bukan mak tak suka..tapi aku nie...
x leh snap ngan family..automatik buat muka sengal...geram aku...kalau tidak nak je dalam camera tu gambar aku je...lebih ko kak yann...


muka mak aku innocent je...
n nie muka bile snap paling mak x minat...n mak selalu cakap "ce mata tu jangan dibesar-besarkan"hehe
dah tu stail aku..nak bt cm ne...

 
 wahh..dah lama rasanya x pakai tudung bawal...
                                                                          rasa kecomelan terselah disitu...
                                                                     ahaha...korang jangan nak mengejek ekkk...

last dari aku...hope pemakaian tudung aku nie semakin labuh...walaupon ada yang tegur mata aku kata nya dah semakin tebal...ala nk eyeliner ala-ala animasi jepun gituuu..hehe
k...assalamualaikum...

Friday, 8 February 2013

instax my love

   assalammualaikum....

so sorry cos dh lama x update entry baru...biasalah bila ada mood baru aku nak cite.hehe
bile tengok pic kat bawah nie mesti korang kata CUTEnyerrrrr...ekkkk..aku jer yang cakap cute sebenarnye...

actually nie instax camera dari  Fujifilm



camera nie ada beberapa jenis; instax mini 7S
                                                instax mini 8   
                                                instax mini 25
                                                instax mini 50S
                                                instax 210

and last nya aku pilih instax 8 warna biru...comey bangattt..macam nk penyepak je bunyinye

wahhhh..bergambar sakan aku...hehe

 abah ngan mak mesti kene ada...
asyik nk letak gambar pakwe je ko ekk...hok aloh...

sanggup aku suruh adik aku temankan aku semata-mata nak beli camera nie...x sempat-sempat...
but adik aku ada cakap masa lepas beli camera nie"mesti x lama g akak menyesal beli bende nie"...ehhh lantak ape aku..duit aku...hohoho cakap besar...